Het gelaat van Jezus

In de Heiligen Vensters staat het venster van Jezus uiteraard centraal. Het is ook het eerste raam dat gerealiseerd gaat worden.

Een mooie aanleiding om in deze eerste blog even kort stil te staan bij het gezicht van Jezus. Hoe zag zijn gelaat er uit?

Persoonlijk en tijdgebonden

Het antwoord luidt dat dat niet bekend is. Er is eigenlijk bijzonder weinig bekend over hoe Jezus er bij leven uit zag. De vele uiteenlopende beeltenissen van Christus zijn vooral gebaseerd op de fantasieën van kunstenaars. En daarmee ook op het tijdsgewricht waarin die kunstenaars leefden. Zo weerspiegelde – door de eeuwen heen – het gezicht van Jezus strengheid, smart, lijden, tederheid en overwinning.

Het gezicht van Jezus zoals afgebeeld op Christ of Wissembourg uit de 11e eeuw [replica door glasatelier ruud harberts]

Vaste kenmerken

Toch keert een aantal kenmerken steevast terug in de portretten van de Zoon van God. Hij wordt vrijwel altijd afgebeeld met een baard, donker lang haar en een (licht) getinte huid. Niet verwonderlijk, want dat is hoe meeste Palestijnse joden er destijds uitzagen.

Tegenwoordig wordt Jezus meestal afgebeeld met een vriendelijke, doch krachtige uitstraling, die doorleefd lijden niet zelden met zich meebrengt.