Het Jezus-venster

Het Jezusvenster is het middelste venster van de vijf.

Jezus, de Zoon van God, kwam ruim tweeduizend jaar geleden op aarde als de belichaming van Gods liefde en genade. Hij wordt door velen beschouwd als de Verlosser die de mensheid kwam redden van zonde en de weg naar eeuwig leven opende. 

 

Verbindende betekenis

Menigeen ziet Jezus als een symbool van onvoorwaardelijke liefde en eenheid. Jezus benadrukte de verbondenheid van de mensheid, droeg uit dat we elkaar moeten liefhebben en stelde dat we met z’n allen één gemeenschap zijn.

Deze verbindende kwaliteiten maken Jezus voor veel mensen tot een inspirerend figuur, ongeacht hun religieuze overtuigingen.

 

Symboliek

Het aureool van Jezus bevat – in tegenstelling tot andere heiligen – soms vier armen. De drie rode ‘armen’ in het aureool staan symbool voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De vierde arm  wordt gevormd door het lichaam van Jezus (in een rood kleed) en maakt verbinding met het aardse.

Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal ik binnenkomen, en we zullen samen eten, ik met hem en hij met mij [ Openbaring 3:20 ]

Jezus is – zoals gebruikelijk – gekleed in een wit tuniek met een omslag in het rood. Hij nodigt met gespreide armen de verstrooiden uit om tot Hem te komen.

Ook de Heilige Geest – weergegeven als een witte duif – en God, de vader – verbeeld als een reikende hand – maken deel uit van het Jezusvenster. 

 

Realisatie

De realisatie van het Jezusvenster – het brandschilderen en in het lood zetten van de panelen – is in de zomer van 2023 gestart.

Er zal in de sectie Nieuws regelmatig verslag worden gedaan van de vorderingen. 

 

Voortgang

Een selectie van video’s, foto’s en verslagen over de voortgang van het Jezusvenster:
Opzetten van contouren
Aanbrengen van grisaille 
Inkleuren met emailleverf 

Alle video’s, foto’s en verslagen van de voortgang zien? Kijk dan bij Nieuws.

Jezus, Zoon van God (door glasatelier ruud harberts, 2023)