Het Petrus-venster

Het venster van Petrus is het tweede venster vanaf de rechterkant.

Petrus was een van de meest vertrouwde discipelen van Jezus en staat bekend om zijn sterke geloof in Jezus. Hij is de rots waar de kerk op is gebouwd. En de bewaker van de hemelpoort en van de kerkelijke hiërarchie op aarde.

 

Verbindende betekenis

Petrus is voor de kapel van bijzondere betekenis omdat hij een van de leiders van de vroege christelijke gemeenschap was, die een cruciale rol speelde bij het verspreiden van het christendom na de dood van Jezus.  Daarnaast was Petrus vastberaden in zijn geloof en speelde hij een belangrijke rol bij het overbruggen van de kloof tussen Joden en niet-Joden binnen de vroege christelijke gemeenschap. 

 

Symboliek

Petrus heeft zijn kenmerkende symbolen bij zich: de sleutels van de hemelpoort in de ene hand en het grote kerkboek in de andere.

Ten slotte, wees allen eensgezind, vol medeleven, heb de broeders lief, wees barmhartig en vriendelijk [ 1 Petrus 3:8 ]

De sleutels die hij in zijn handen houdt, zijn gebaseerd op de gouden en zilveren sleutel die in het Wapen van het Vaticaan zijn afgebeeld.  De gouden sleutel staat voor het spirituele en opent de deur naar de Hemel. De zilveren sleutel staat voor het uitoefenen van wereldlijke macht.

Petrus is gekleed in de kleur blauw en heeft een bruin/geel kleed om.

In het raam van Petrus is verder een verborgen teken opgenomen ter ere van de anonieme schenker van de vijf ramen.

 

Realisatie

De realisatie van het Petrusvenster is nog niet ingepland.

Momenteel wordt gewerkt aan het Jezusvenster. De voortgang hiervan is te volgen in de artikelen onder Nieuws.

De Apostel Sint Petrus (Peter Paul Rubens , 1577–1640)